Avgifter för vaccinationer

Här hittar du information om avgifter för olika vaccinationer.

Ordinarie vaccinationsavgift: Besöksavgift + vaccinkostnad

Besöksavgiften följer avgiften för öppenvårdsbesök och gäller även för besök inför en vaccination. Avgiften ingår inte i högkostnadsskyddet och gäller även för patientgrupper som annars har avgiftsbefriad vård, till exempel personer under 20 år och över 85 år.

Avgiftsfri vaccination med grund i smittskyddslagen

All vaccination som ges inom ramen för nationella vaccinationsprogram är avgiftsfri, detta gäller både besöksavgift och vaccinkostnaden. Även övrig vaccination med grund i smittskyddslagen är avgiftsfri. Detta innebär att alla oavsett ålder, som vid en medicinsk bedömning anses ha otillräckligt skydd mot mässling, röda hund, difteri, stelkramp, polio och
kikhosta ska erbjudas kostnadsfri vaccination. Därmed har även  asylsökande, tillståndslösa och de som söker skydd enligt masskyddsdirektivet och de som söker skydd enligt masskyddsdirektivet har rätt till kostnadsfri vaccination mot mässling, röda hund, difteri,
stelkramp, polio och kikhosta.

Pneumokock- och influensavaccination

Riskgrupper och övriga grupper som enligt Folkhälsomyndigheten eller smittskyddsläkaren rekommenderas vaccination mot säsongsinfluensa eller pneumokocker: 0 kr

Individer som inte omfattas av dessa rekommendationer betalar ordinarie vaccinationsavgift.

Vaccination mot covid-19

Den som bor eller stadigvarande vistas i Sverige och som rekommenderas vaccination enligt Folkhälsomyndigheten erbjuds avgiftsfri vaccination mot covid-19.

Individer som inte omfattas av ovanstående betalar ordinarie vaccinationsavgift.

Avgiftsfri hepatitvaccination för riskgrupper

I enlighet med smittskyddsläkarens rekommendation erbjuds hepatit B-vaccination avgiftsbefriat till samtliga riskgrupper som nämns i Folkhälsomyndighetens ”Rekommendationer om vaccination mot hepatit B”, inklusive personer inskrivna i LARO-verksamheten.

Postexpositionsprofylax (läkemedel som ges efter att en person utsatts för förmodad hepatit B-smitta) rekommenderas till:

  • Nyfödda barn till mödrar som är HBsAg-positiva.
  • Personer som inte är immuna mot hepatit B och som antingen har utsatts för misstänkt hepatit B-smittat blod genom t.ex. stick av blodigt föremål eller blod på slemhinnor, eller som har haft sex med en person som kan ha smittsam hepatit B.

I enlighet med smittskyddsläkarens rekommendation erbjuds hepatit A-vaccination avgiftsbefriat till följande riskgrupper:

  • Patienter med kronisk hepatit B
  • Män som har sex med män (MSM)
  • Personer som injicerar droger, inklusive patienter inskrivna i sprututbytet eller i LARO-verksamheten
  • Personer med kronisk hepatit C

Kostnadsfrihet för personal gällande vissa vaccinationer

Ett antal vaccinationer är kostnadsfria för Region Kalmar läns personal. Det rör sig om vaccin mot följande sjukdomar:

  • Influensa
  • Mässling, påssjuka och röda hund
  • Hepatit B
  • Kikhosta (difteri och stelkramp ingår i kikhostevaccinet)
  • Difteri
  • Stelkramp

Detta är främst ett led i att minska risken att personal sprider smitta vidare till patienter eller kollegor samt för att minska sjukfrånvaro och för att kunna upprätthålla såväl beredskap som kapacitet inom verksamheten.