Goda vanor tillsammans - tandborstning i förskolan

Uppdraget Goda vanor tillsammans handlar om att förskolebarn i Kalmar län får möjlighet till ett extra fluorid- och tandborsttillfälle i förskolan.

Målet med uppdraget är att bidra till friskare munnar på länets barn och vända den negativa kariesutvecklingen. En god munhälsa grundläggs i tidiga åldrar, därför är det viktigt att göra förebyggande insatser under barnens första år och skapa goda vanor tidigt i livet.

Karies, det vill säga hål i tänderna, är en av världens vanligaste folksjukdomar som med enkla medel går att förebygga. WHO (Världshälsoorganisationen) har som mål att 80 procent av alla sexåringar ska vara kariesfria. I Kalmar län var endast 78,6 procent kariesfria år 2021.

Uppdraget drivs av Folktandvårdens folkhälsoklinik och just nu är 54 förskolor i Kalmar län med. Arbete med att införa det på fler förskolor pågår. Målet enligt Regionplan 2022-2024 är att det i möjligaste mån ska införas på länets samtliga förskolor. 

Samverkande kommuner

  • Högsby kommun - medverkar med samtliga förskolor
  • Torsås kommun - medverkar med samtliga förskolor
  • Mönsterås kommun - medverkar med samtliga förskolor förutom en
  • Emmaboda kommun, Oskarshamn kommun, Mörbylånga kommun, Borgholm kommun, Västervik kommun, Vimmerby kommun och Nybro kommun.

Så här går det till:

  • Folkhälsokliniken skickar med jämna mellanrum tandborstar, tandborstställ och tandkräm till de medverkande förskolorna.
  • När på dagen barnen borstar sina tänder bestämmer förskolan utifrån den dagliga verksamheten.
  • Alla förskolebarn får en egen tandborste med sitt namn på. De tar själv upp en tandkrämsklick med tandborsten från en tallrik och borstar sedan sina tänder själva. Det viktiga är inte att det blir en regelrätt borstning i två minuter utan att barnen får ett extra fluoridtillfälle utöver de två gånger som barnen bör borsta sina tänder varje dag. Och de får lära sig en god vana varje dag. 

Kontakt

 

Sidan uppdaterad: 2 augusti 2022