DC-nytt från klinisk kemi och transfusionsmedicin

Läs om nya analyser eGFR absolut läkemedel (kreatinin/cystatin c) kräver uppgift om längd och vikt samt analyser som läggs ner.

Provrör
  • Publicerad: 3 apr 2023 11:53

Nya analyser eGFR absolut läkemedel (kreatinin/cystatin c), kräver uppgift om längd och vikt

Analys av P-Kreatinin respektive P-Cystatin C kan genom beräkningsformler uttryckas som estimerade GFR-värden (eGFR) och sedan flera år besvaras dessa vid beställning i Cosmic. Det som då besvaras är s.k. relativa eGFR (enheten mL/min/1,73kvm), d.v.s. normerade till en kroppsyta på 1,73 kvadratmeter. De relativa måtten är värdefulla för att jämföra t.ex. mot referensintervall och för att följa en patient över tid.

För att kunna dosera läkemedel som är beroende av njurfunktion behöver dock värdena justeras för den aktuella patientens kroppsyta som kan beräknas genom uppgift om längd och vikt. Absolut eGFR uttrycks då i enheten mL/min och är alltså det mått som ska användas för läkemedelsdosering.

Vi inför fr.o.m. torsdag 6 april möjligheten att i Cosmic beställa Pt-eGFR absolut läkemedel (Kreatinin) samt Pt-eGFR absolut läkemedel (Cystatin C). OBS! Uppgift om längd och vikt ska då anges (patientens egenuppgivna är acceptabla)! Om uppgift om längd och vikt inte anges vid beställning eller provtagningen så kan ej absolut eGFR beräknas men svar kommer lämnas på koncentration av njurmarkör samt relativt eGFR.
I samband med införandet så justeras analysnamnen Pt-GFR (Kreatinin) samt Pt-GFR (Cystatin C) till Pt-eGFR relativt (Kreatinin) och Pt-eGFR relativt (Cystatin C).

Analyser som läggs ner

Analyserna B-Mikrosänka och B-Covid-19 lymfocyter läggs ner.

Innehållsansvarig: Ivar Tjernberg, överläkare/docent, Klinisk kemi och transfusionsmedicin

Sidan uppdaterad: 3 april 2023

Kategori