Bokningen öppnar för påfyllnadsdos

I dag öppnar bokningen för vissa grupper för ytterligare en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19. Vaccinationsstarten sker 1 september.

  • Publicerad: 19 aug 2022 10:27

Region Kalmar län följer Folkhälsomyndighetens rekommendation om att personer med ökad risk för svår sjukdom i covid-19 ska erbjudas ytterligare en påfyllnadsdos vaccin nu i höst.

Rekommendationen gäller från 1 september och omfattar följande grupper:

  • Vuxna födda 1957 eller tidigare.
  • Personer i riskgrupp från 18 års ålder. Gäller alla som har ökad risk för allvarlig covid-19-sjukdom, så som gravida, personer med nedsatt immunförsvar, personer med hjärt- och lungsjukdom med flera grupper. 

Läs mer om vilka grupper som räknas som riskgrupp på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Påfyllnadsdosen ges tidigast fyra månader efter den senaste påfyllnadsdosen.

Personer på särskilt boende eller som har hemsjukvård kommer att vaccineras genom kommunens försorg. Övriga kan precis som tidigare boka tid via 1177.se. Det behövs inte e-legitimation för att boka en tid så det finns möjlighet att ta hjälp av familj eller vänner för den som behöver det.

Nästa vecka kommer samtliga länsbor som är 65 år eller äldre, och som inte bor på särskilt boende, att få brev med information om möjligheten till ytterligare påfyllnadsdos.

För vuxna 18–64 år rekommenderas fortfarande vaccination med tre doser. Den som vill ta ytterligare en påfyllnadsdos, dos 4, inför kommande säsong kommer att kunna göra det med start i mitten av oktober.

Sidan uppdaterad: 19 augusti 2022