Sommaravgifter 2022
Här hittar du råd och tips kring patientavgifter i sommartid.

Alla aktuella avgifter och rättigheter finns i Avgiftshandboken
Lathund i sommartid om patientavgifter och patienträttigheter
Ladda ner, skriv ut och ha tillgänglig när frågor dyker upp.
Nedan har vi samlat de vanligaste frågorna (som även finns i lathunden).
Vanliga frågor kring avgifter på sommaren
För att personer från andra EU-länder ska få vård till samma avgift som de som bor i vårt län (f n 200 kr per vårdbesök) gäller att de måste kunna visa upp ett giltigt EU-kort eller intyg på att de är berättigade till EU-kort. Intyg om EU-kort är inte så vanligt men kan förekomma om man i hemlandet ansöker så sent om EU-kort att man inte hinner få det innan avresa.
- För att Region Kalmar län ska få ersättning från Försäkringskassan behöver vi kunna visa kopia i färg på EU-kortets fram- och baksida. Kontrollera också att EU-kortet har personens namnteckning och att kortet är giltigt vid sjukdomstillfället.
- EU-kort som visas upp digitalt är inte godkända.
- Tänk på att ett EU-kort bara gäller för EU-medborgare som är här tillfälligt som turist eller liknande.
- En EU-medborgare som bor här och inte är folkbokförd ska visa upp Intyg om bosättning enligt förordning 883/2004 för att betala den vanliga avgiften.
- Kopior på intyg och EU-kort skickas till: Journalarkivet, Västerviks sjukhus för vidare handläggning.
Observera att i de fall det rör sig om planerad vård så behöver vi få ett intyg om rätten att få planerad vård här (intyg S2). Intyget är en betalningsförbindelse från det land där hen betalar skatt.
För personer från andra nordiska länder räcker med uppvisande av godkänd legitimation (ej EU-kort) och de betalar samma avgift som boende i vårt län. För personer utan EU-kort eller från länder utanför EU gäller full betalning/vårdbesöksavgift enligt fastställd taxa. I vissa fall har Sverige dock avtal med andra länder vilket kan påverka patientavgiften även för personer som kommer från länder utanför EU/EES. Kontrollera alltid i avgiftshandboken vad som gäller.
Observera att det kan komma personer som kan ha svenskt personnummer men som inte längre är bosatta i Sverige. Kontrollera därför alltid var personen är folkbokförd. När de inte är bosatta (folkbokförda) här gäller olika patientavgifter beroende på situation. Se därför avgiftshandboken i avsnitt 5: Vård av personer från andra länder - styckena 8-12.
Personer som kan ha rätt till sjukvård och läkemedel inom det allmänna sjukvårdssystemet måste kunna visa upp intyg på det. I ”Vård av personer från andra länder” (Sveriges kommuner och regioner) finns dessa intyg som bilagor, exempelvis intyg för personer som är bosatta i annat EU/EES-land, personer som studerar i annat EU-/EES-land osv.
Vill patienten ha sin faktura ställd till en sommarbostadsadress får man be kundtjänst skriva ut en kopia på fakturan och skicka till patienten. Registrering av tillfällig adress bör undvikas. Det är eftersom en tillfällig adress i Cosmic sedan ligger kvar efter att patienten har åkt hem till sin permanenta bostad och fakturor som genereras efter fortsättningsvis kommer att gå till den alternativa adressen/sommaradressen.
Person som kan uppvisa giltigt LMA-kort är alltid berättigad till vårdavgift enligt asylsjukvårdstaxa (50 kr för läkar-besök, 25 kr för sjukvårdande behandling osv).
Det kan förekomma att personer som har fått sitt uppehållstillstånd och svenskt personnummer ändå har kvar ett LMA-kort. Anledningen är att det finns kommuner som inte klarar av att erbjuda egen bostad då de blivit kommunplacerade och att personen i fråga behöver bo kvar på asylboendet, vilket i sin tur berättigar till LMA-kort.
För papperslösa gäller samma patientavgifter som för de med LMA-kort.
Personer som lämnat kriget i Ukraina har rätt till samma vård som asylsökande och till samma patientavgifter. Detta gäller oavsett om de fått uppehållstillstånd på grunden tillfälligt skydd eller om de saknar dokumentation från Migrationsverket.
Anvisningar om hur du registrerar dessa vårdbesök finns under Vårdadministration i Cosmic på intranätet.
Patienter som fått vård i en annan region får själv se till att avisera det för mottagningar i vårt län för att få in vårdkostnad från annat län i vårt frikortssystem FRISK.
Högkostnadsskyddet gäller över hela landet och i Region Kalmar län ligger det för närvarande på 1 200 kr per ett-årsperiod. Även personer från andra EU-/EES-länder som visar upp erforderligt intyg har rätt till högkostnadsskydd och frikort.
Information till patienter finns i första hand på 1177.se. Se Högkostnadsskydd på 1177.se om vad som gäller i Kalmar län.
Patienter kan hänvisas att skicka in sina vårdbesök från andra län per mail till fakturaservice@regionkalmar.se eller per post till: Kundservice för faktura och frikort, Region Kalmar län, Box 601, 391 26 Kalmar
Om en patient lämnar in ytterligare underlag som påverkar ett frikort som vi redan hunnit skicka ut ska Kundservice för faktura och frikort kontaktas.
Patienten kan inte längre välja bort stämplar (digitala stämplar/besök) för att på så sätt påverka frikortsperioden. FRISK genererar automatiskt frikortsbrev vid högkostnadsgränsen 1 200 kr.
Ingen manuell registrering av frikort behöver göras i Cosmic. Enda undantag är EU/EES-medborgare vars frikort registreras i Cosmic.
Mer information och frågor och svar om FRISK frikortssystem.
Kontakta oss
-
Avgiftsgruppen
-
Sidan uppdaterad: 11 maj 2022